![Dieta w hipercholerolemii Zdrowa miska pełna warzyw i owoców | Lipiforma](/gfx/materials/1.png)
Dieta w hipercholesterolemii
Pobierz materiał z zaleceniami diety i przykładowym jadłospisem dla osób, które chcąc zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.
1500 Kcal2000 Kcal
![Słowniczek cholesterolowy Wycinek ze słownika ze słówkiem cholesterol | Lipiforma](/gfx/materials/3.png)
Słowniczek cholesterolowy
Poznaj najważniejsze pojęcia związane z cholesterolem. Co oznacza hipercholesterolemia? Czym różnią się frakcje cholesterolu?
Pobierz
![Test ryzyka Długopis i arkusz testowy z zaznaczonymi polami | Lipiforma](/gfx/materials/5.png)
Test ryzyka hipercholesterolemii
Odpowiedzi na 13 krótkich pytań mogą być przydatne w określeniu prawdopodobieństwa wystąpienia zaburzeń lipidowych. Pobierz materiał i wspólnie z lekarzem zastanówcie się, czy jesteś w grupie ryzyka.
Pobierz
![Aktywność fizyczna Młoda kobieta wykonująca ćwiczenia | Lipiforma](/gfx/materials/7.png)
Aktywność fizyczna
Już kilka miesięcy regularnej aktywności może podnieść stężenie dobrego cholesterolu HDL nawet o 20%, a złego – obniżyć o 15%.
Dostępne wkrótce![Translator etykiet Mężczyzna czytający etykiete produktu spożywczego | Lipiforma](/gfx/materials/2.png)
Translator etykiet
Ekspresowe szkolenie z czytania etykiet produktów spożywczych! Na co zwrócić uwagę? Które składniki powinny być dla Ciebie czerwonym światłem przed zakupem.
Pobierz
![Dziennik pomiaru ciśnienia Dwoje starszych ludzi mierzących ciśnienie | Lipiforma](/gfx/materials/4.png)
Dzienniczek pomiaru ciśnienia
Monitorowanie ciśnienia tętniczego to ważny krok na drodze do zdrowego stylu życia! Pobierz dzienniczek, w którym będziesz notować codzienne pomiary.
Pobierz
![Kwasy tłuszczowe Produkty bogate w nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe ułożone w sercu | Lipiforma](/gfx/materials/6.png)
Kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone
Na poziom cholesterolu we krwi bezpośredni wpływ ma rodzaj spożywanego pokarmu. Należy zwracać uwagę, jaki rodzaj tłuszczu spożywamy, gdyż klasyfikujemy go na dwie grupy: nasycony i nienasycony.
Dostępne wkrótce