Produkty, których należy unikać:

tłuszcze zwierzęce: masło, smalec, słonina

tłuste wędliny i mięsa: pasztety, parówki, kiełbasy suche, kabanosy, kaszanki, podroby (wątróbka, móżdżek)

tłusty nabiał: sery żółte, sery topione, sery pleśniowe, mleko powyżej 2% tłuszczu, twarogi tłuste, tłuste jogurty, np. jogurt bałkański

produkty bogate w węglowodany rafinowane i tłuszcze twarde: ciasta, ciasteczka, batony, czekolada, lody, chipsy

 

 

mango

 

 

Produkty, które należy uwzględnić w diecie:

produkty bogate w błonnik pokarmowy
zarodki pszenne, otręby pszenne, płatki owsiane, pieczywo żytnie razowe, pieczywo graham, kasze gruboziarniste, nasiona roślin strączkowych

tłuszcze roślinne i rybie
oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z pestek winogron, olej słonecznikowy, olej z zarodków pszennych, olej z wiesiołka, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby morskie - sardynki, makrela, łosoś, płastuga, śledź, pstrąg, tuńczyk, olej rzepakowy, olej sojowy, orzechy

niskotłuszczowe produkty zwierzęce
mięso oraz wędliny z kurczaka i indyka, wołowiny oraz cielęciny, chude sery twarogowe, mleko o zawartości tłuszczu do 2%, naturalne jogurty, kefiry i maślanki

warzywa
zarówno warzywa surowe, jak i gotowane oraz z puszki

owoce
świeże owoce oraz soki owocowe

 

 

Technika ma znaczenie!

Podczas przyrządzania posiłków należy wystrzegać się smażenia. Ta technika może powodować nawet 3-krotne zwiększenie zawartości tłuszczu w potrawach! Lepiej upiec posiłek w folii lub w rękawie, ugotować go na parze, dusić, czy grillować.

 

 

sałatka

 

Brak pomysłu na pełnowartościowe posiłki? Pobierz przykładową dietę o kaloryczności dostosowanej do Twoich potrzeb!

 

 

 

×

Sprawdź, czy Twój cholesterol jest w normie

 

FrakcjaNorma
Cholesterol całkowityPoniżej 200 mg/dl (5,2 mmol/l)
Cholesterol LDLPoniżej 135 mg/dl (3,5 mmol/l)
Cholesterol HDLKobiety powyżej 45 mg/dl (1,2 mmol/l)
Mężczyźni powyżej 35 mg/dl (0,9 mmol/l)
TriglicerydyPoniżej 200 mg/dl (2,3 mmol/l)
×

W jakich produktach jest najwięcej błonnika?

 

ProduktZawartość błonnika
w 100 g produktu
Kasza gryczana
Kasza pęczak
Kasza jęczmienna perłowa
5,9 g
5,4 g
6,2 g
Chleb żytni razowy
Chleb graham
9,1 g
6,4 g
Musli z owocami suszonymi
Otręby pszenne
Płatki owsiane
8,0 g
42,4 g
6,9 g
Soczewica nasiona suche
Soja nasiona suche
8,9 g
15,9 g
×

Źródła witamin i minerałów w profilaktyce cholesterolowej

 

Witaminy i minerałyProdukty
Witamina Cowoce dzikiej róży, porzeczki, poziomki, truskawki, borówka, jeżyny, maliny, grejpfrut, pomarańcza, cytryna, kiwi, agrest, zielona pietruszka, papryka, pomidory, ziemniaki, brukselka, chrzan, mandarynki
Witaminy z grupy Botręby, płatki owsiane, pieczywo razowe, gruboziarniste kasze, nasiona roślin strączkowych, mleko i przetwory mleczne, chude mięsa czerwone
Witamina Atłuste ryby, czerwone, żółte i pomarańczowe warzywa (papryka, pomidor, marchew, dynia), zielone warzywa (szpinak, brokuły, groszek, brukselka)
Witamina EOleje roślinne, nasiona np. nasiona słonecznika, orzechy, margaryny wzbogacane w tą witaminę
MagnezZielone warzywa liściaste np. szpinak, kiełki, zarodki, otręby, produkty zbożowe razowe, orzechy, banany, rośliny strączkowe
PotasPomidory i przetwory z pomidorów, nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, owoce suszone
×

Ile cholesterolu jest w 100 g produktu?

 

ProduktZawartość cholesterolu na 100g produktuPorcja produktuZawartość cholesterolu w porcji produktu
Ser Brie
Ser Gouda
Ser Parmezan
72
71
79
1 plaster - 30g22
22
23
Mleko 3,5% tłuszczu
Mleko 1,5% tłuszczu
Mleko zagęszczone
Śmietana 30% tłuszczu
Śmietana 12% tłuszczu
14
5
32
106
39
1 szklanka 200g
1 szklanka 200g
1 szklanka 200g
1 łyżka 15g
1 łyżka 15g
28
10
64
16
6
Jogurt naturalny
Ser twarogowy chudy
Ser twarogowy tłusty
Serek twarogowy ziarnisty
Lody śmietankowe
Jajka
Majonez
8
2
37
15
34
360
65
opakowanie 150g
1 plaster szer. 1cm
1 plaster szer. 1cm
kubeczek 180g
mała miseczka (150g)
1 sztuka (50g)
1 łyżka (15g)
12
1,5
13
27
51
180
10
Baranina
Cielęcina

Wieprzowina
  • boczek
  • golonka
  • schab
  • szynka
  • żeberka

Wołowina
  • polędwica
  • rostbef
  • szponder

Flaki
Wątroba wieprzowa
Gęś
Mięso z piersi indyka bez skóry
Kaczka
Mięso z piersi kurczaka bez skóry
78
71


66
66
69
60
66


59
70
75

95
354
80
49
76
58
porcja 200g
porcja 200g


1 plaster (40g)
porcja 200g
porcja 200g
porcja 200g
3 sztuki (150g)


porcja 200g
porcja 200g
porcja 200g

porcja 150g
porcja 180g
porcja 200g
porcja 200g
porcja 200g
porcja 200g
156
142


26
132
138
120
99


118
140
150

190
637
160
98
152
116
Baleron
Kabanosy
Parówki wieprzowe
Salami
Polędwica sopocka
Szynka wieprzowa
Szynka z indyka
Szynka z piersi kurczaka
58
86
56
107
63
57
58
54
2 plasterki (po 20g)
1 sztuka (50g)
1 sztuka (40g)
2 plasterki (po 10g)
2 plasterki (po 20g)
2 plasterki (po 30g)
2 plasterki (po 20g)
2 plasterki (po 20g)
23
43
22
21
25
17
23
22
Masło
Słonina
Smalec
248
99
95
1 płaska łyżeczka (5g)
1 cienki plasterek (30g)
1 płaska łyżka (15g)
12
30
14
Czekolada mleczna
Herbatniki
Eklerki
Faworki
29
42
135
223
1 tabliczka (100g)
3 sztuki (po 10g)
1 sztuka (130g)
1 sztuka (10g) 29
13
175
22