Dieta a cholesterol - 7 pytań

Zapoznaj się z odpowiedziami na siedem najpopularniejszych pytań dotyczących redukcji masy ciała w kontekście poziomu cholesterolu. Sprawdź jakie substancje wesprą Twój organizm w walce o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu.

 

owoce | Lipiforma

 

1. Czy redukcja masy ciała naprawdę jest istotna w kontekście poziomu cholesterolu?

Każde utracone 10 kg redukuje LDL-C o średnio 8 mg/dl. Dodatkowo przyczynia się do wzrostu stężenia w osoczu HDL-C o 0,01 mmol/l (0,4 mg/dl) na każdy utracony kg.1

Lipoproteiny o małej gęstości (LDL-C, tzw. „zły cholesterol”) odgrywają główną rolę w rozwoju miażdżycy i jej powikłań. Z kolei HDL to tzw. „dobry cholesterol” - jego wysokie stężenie koreluje ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju miażdżycy.1

 

2. Czy w wytycznych leczenia zaburzeń lipidowych wymienione są substancje, które zastosowane w diecie wpływają korzystnie na poziom cholesterolu?

Tak, aktualne wytyczne podkreślają rolę diety w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu. Rekomendują w tym celu stosowanie m.in.: steroli i stanoli roślinnych, błonnika rozpuszczalnego, wyciągu z czerwonego ryżu drożdżowego, czosnku, bergamoty, polikosanolu, berberyny czy wyciągu z zielonej herbaty.1

 

3. Co to są tłuszcze trans i tłuszcze nasycone?

Izomery trans kwasów tłuszczowych powstają przede wszystkim w efekcie przemysłowego utwardzania olejów roślinnych. Występują więc w margarynie, tłuszczach cukierniczych, piekarskich i smażalniczych, czyli także w wyrobach cukierniczych i ciastkarskich, pieczywie i smażonej żywności, szczególnie typu fast food.2 z kolei nasycone kwasy tłuszczowe możemy odnaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego - tłustym mięsie i tłuszczach zwierzęcych.2 Tłuszcze trans i tłuszcze nasycone mają niekorzystny wpływ na poziom cholesterolu i nasilają procesy miażdżycowe. Spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych należy obniżyć do <10% dostarczanej energii, a u osób z podwyższonym poziomem cholesterolu do <7%.1

 

4. Co to są tłuszcze wielonienasycone?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to te, których spożycie jest korzystne. Pomagają zmniejszyć stężenie trójglirydów a tym samym ryzyko powikłań sercowo-naczyniowych. Ich źródłem są oleje roślinne: słonecznikowy, z pestek winogron, kukurydziany, sojowy czy rzepakowy a także ryby takie jak makrela, śledź czy łosoś.2 Ryby powinno się spożywać co najmniej 1-2 razy w tygodniu.1

 

5. Czy błonnik ma wpływ na stężenie cholesterolu?

Wykazano, że zwiększenie spożycia błonnika rozpuszczalnego wpływa korzystnie na obniżenie stężenia cholesterolu LDL. Błonnik rozpuszczalny występuje w roślinach strączkowych, warzywach, owocach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Błonnik pokarmowy w diecie jest dobrym zamiennikiem dla tłuszczów nasyconych.1

 

6. Co to jest czerwony fermentowany ryż?

Czerwony ryż drożdżowy to tradycyjne danie w wielu krajach azjatyckich. Powstaje przez fermentację białego ryżu i pleśni grzyba monascus purpureus. W procesie fermentacji powstaje wiele składników, m.in. monakolina K, która jest naturalną statyną3 i ma udowodniony korzystny wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu.1

 

7. Czym wyróżnia się pomarańcza bergamota?

Uprawiana głównie w regionie Kalabrii na południu Włoch pomarańcza bergamota, nazywana bergamotką to wyjątkowa pomarańcza. Owoce są gorzkie, a z ich grubej skórki wytwarzany jest olejek bergamotowy bogaty we flawonoidy (flawanony i flawony). W badaniach wykazano, że ekstrakt z owoców bergamoty może wpływać korzystnie na poziom cholesterolu LDL.4

 

  1. Banach M. et al., WYTYCZNE PTL/KLRWP/PTK/PTDL/PTD/PTNT DIAGNOSTYKI i LECZENIA ZABURZEŃ LIPIDOWYCH w POLSCE 2021, LEKARZ POZ 4/2021
  2. Dybkowska E., Rola kwasów tłuszczowych w żywieniu i zdrowiu człowieka, Znaczenie racjonalnego żywienia w edukacji zdrowotnej, red. A. Wolska-Adamczyk, WSIiZ, Warszawa 2015
  3. Heinz T. et al., Low daily dose of 3 mg monacolin K from RYR reduces the concentration of LDL-C in a randomized, placebo-controlled intervention, NUTRITION RESEARCH 36 (2016) 1162–1170
  4. Barylski M. et al., Stanowisko grupy ekspertów wsparte przez Sekcję Farmakoterapii Sercowo-Naczyniowej Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego dotyczące miejsca standaryzowanej kompozycji polifenoli z bergamoty w terapii dyslipidemii oraz jej innego potencjalnego zastosowania w praktyce klinicznej, Folia Cardiologica 2018; 13, 3: 222–235